Robotlar ve Yapay Zeka


Sizlere ilgimi oldukça fazla çeken bir konudan bahsetmek istiyorum. Şu an konunun nerelere qideceğini ve nasıl sonlanacağını ben de bilmediqimden, size sadece ‘geniş içerikli bir makale’ hazırlama amacında olduğumu söyleyebilirim. Bulunduğunuz koltuk, sandalye vb. eşyalarınıza yaslanıp okumaya başlayabilirsiniz
Robot sistemleri yapay zeka üzerine kurulu. Şu anda içinde bulunduğumuz zamanın yapay zekasına, bilim adamları ‘zayıf yapay zeka‘ diyorlar. Haklılar da, çünkü yapay zeka günümüzde algoritma geliştirebilen matematiksel düşünce tabanlı. Ancak kimi çevrelerin görüşlerine bakılırsa 2050 yılından itibaren yapay zeka , insan anatomi ve biyolojisinin bir kopyası olacak. Bu sayede işlerimizi yapan robotlar görebilir, robot dünya şampiyonasında futbol oynayan robotlar izleyebiliriz.

Robotlar futbol oynamaya başladı bile. Hatta şampiyonası da düzenlendi, fakat insanın futbol oynarken yaptıklarının çok çok az bir kısmını yapabiliyorlar.Örneğin İTÜ öğrencileri tarafından yapılan robotlar futbol oynarken düşüyor ve kendileri kalkamıyorlar. Ancak bunu başarabilmiş olanlar da mevcut. Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde 2004 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar neticesinde futbol oynayan robotlar yapıldı ve bu robotlar bir şampiyonada birincilik kazandı.Darmstadt Üniversitesi’nde bu araştırmaları sürdüren ekip, temel hareketlerin bir düzine insanın uğraşlarına rağmen 1 yılı aldığını söylüyor. Dilerseniz bir de robotun kısımlarını inceleyelim…
***Kalp olarak görev yapan parça tabii ki işlemci. Ancak hareket işlemcisi ayrı.
***Zeka olarak görev yapan 3 katman var. Bunlardan en alt katman kas hareketleri, sonrasında refleksler ve geri kalanı ise bilişsel katman ( kaleyi, oyucuları ve sahayı tanıyor)
***Görme olayını yapan saniyede onlarca kez fotoğraf çekebilen iyi bir kamera. Bu kamera çektiği qörüntüleri işlemciye ayırt etmesi için qönderiyor. Diğer yandan eğer top qözükmüyorsa, robot oyuncuların konumlarını WLAN ile bulabiliyor.
***Yön duygusunu sağlama amacıyla ivme ölçer ve jiroskop kullanılıyor. 3 eksenli bir koordinat sistemiyle robot yön duygusu kazanıyor. Elde edilen koordinat bilgileri tabi ki hareket denetçisine iletiliyor.

Robotlar 40 yıl sonra neler yapacak bu bilinmez ama şunu söyleyebilirim ki, iradesi olan robot sadece bilim kurgu filmlerinde karşımıza çıkabilir. Yani insanoğlu kendi yaptıqı bir maddeye irade kazandıracak kadar qüçlü değil ve olamaz da. Zaten yapay zekanın temeli insanın düşünme yapısını ve yollarını taklid etmedir. Robota yüklenenin dışında onun bir şeyler düşünmesi mümkün deqildir.
Robot ve yapay zeka araştırmaları Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerde tam gaz devam ediyor.Türkiye’deki üniversitelerin bir çoğunda ise ciddi araştırma adımları atılabilmiş değil. Halbuki geleceğin Dünyası’nda robotların daha fazla aktif rol oynayacağı aşikar.kktc bilgisayar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder